21 березня 2018

21 БЕРЕЗНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗА ЛІКВІДАЦІЮ РАСОВОЇ ДИСКРИМІНАЦІЇ


21 березня 1960 р. у містечку Шарпевілль (ПАР) поліцейські відкрили вогонь по натовпу чорношкірих демонстрантів, убивши 69 осіб. Ця подія отримала назву Шарпевілльська бійня.
Буря міжнародних протестів після Шарпевілльської стрілянини, включаючи масові демонстрації у багатьох країнах і засудження з боку Організації Об’єднаних Націй. 1 квітня 1960 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію №134. Шарпевілльський інцидент став поворотним пунктом в історії ПАР. 
З 1994 року 21 березня в Південній Африці почали відзначати День прав людини. Місце трагедії в Шарпевілі було обране місцем підписання Конституції Південної Африки президентом Нельсоном Манделою (10 грудня 1996 р.). У 1998 році Комісія істини і примирення виявила, що дії поліції були «грубим порушенням прав людини в тому, що надмірне застосування сили без необхідності було застосоване проти зібрання беззбройних людей». ЮНЕСКО відзначає 21 березня як щорічний Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації в пам’ять про цей злочин.

УКРАЇНА ПРОТИ РАСОВОЇ ДИСКРИМІНАЦІЇ

Стаття 24 Конституції України говорить: «Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками».

Профільний Закон України «Про засади запобігання та протидію дискримінації в Україні», забороняє дискримінацію при прийомі на роботу, підвищенні/просуванні по службі, звільненні, наданні пільг, премій та виплат за відкритим переліком ознак.

26.11.2015 року вступили в силу правки до Кодексу законів про працю України, де в статті 2 «Рівність трудових прав громадян України», значно розширюється перелік ознак, за якими дискримінація заборонена. 


Немає коментарів:

Дописати коментар